Zielona Herbata – dlaczego warto ją pić?

2

Zielona herbata mimo niekoniecznie przyjemnego smaku cieszy się bardzo dużą popularnością, również w Polsce. Często nazywana napojem młodości. Ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Jakie składniki zawiera i czemu picie przynosi same korzyści? Chińczycy od lat stosowali ją w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości czy rozstrojów żołądka.

 

Zielona herbata jest wytwarzana z liści herbaty chińskiej poprzez poddanie ich specjalnej obróbce. Według prowadzonych od lat badań picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz niektóre odmiany raka. Zawiera wiele minerałów i mikroelementów takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas oraz cynk. Znajdziemy w niej wiele witamin: A, B, B2, C, E i K. Stwierdzono też, że picie jej przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zapobiega otyłości oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Mimo pozytywnego działania na organizm nie jest ona polecana osobom narażonym na anemię, małym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską również powinieneś jej unikać ponieważ zawarte w niej flawonoidy mogą zaburzyć wchłanianie żelaza. Nie powinniśmy przesadzać z jej dziennym spożyciem ponieważ zawiera teinę która działa pobudzająco na organizm.

Przygotowując ją w domu musimy zastosować się do pewnych zasad aby w pełni wykorzystać jej walory. Do przygotowania filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka. Temperatura parzenia w zależności od rodzaju zielonej herbaty wacha się w przedziale od 80 do 90 °C, a czas parzenia od 2 do 3 minut. Zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie skutkować będzie gorzkim smakiem. Najniższa temperatura parzenia to od 60 do 65 °C przy czasie nie krótszym niż 2 minuty.

Co zrobić jeśli nie odpowiada Ci jej smak?

– Jeśli jest zbyt mocna spróbuj rozcieńczyć ją ciepłą wodą.
– Skróć czas parzenia aby uniknąć gorzkiego smaku
– Dodaj do filiżanki plasterek cytryny lub odrobinę wyciśniętego soku z cytryny
– Dodaj kilka listków świeżej mięty
– Do słodzenia zielonej herbaty używaj soku z granatu, ekstraktu waniliowego lub miodu
– Dodaj do niej smakowe syropy

Ciekawostka: Według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu w temperaturze około 90 stopni należy herbatę wylać i wypić dopiero tą parzoną w temperaturze około 60-85 stopni. Twierdzą, że pierwsze zaparzanie obmywa liście z toksyn.

 

Jak często pijecie zieloną herbatę? Jeśli decydujecie się na jej zakup wybieracie zwykłą czy smakową?

 

  • Ja niestety nie lubię zadnej innej herbaty oprocz czarnej. ani smakowej, ani zielonej/czerownej/białej i jakie jeszcze istnieją. kilka razy sie zmuszałam do picia np. skrzypu, ale długo nie dalam rady tak ;p

    • Monika

      Inne herbaty też mają pozytywne właściwości. Niedługo postaram się je opisać 😉