Masło orzechowe OstroVit – Recenzja

5

Niedawno na mojej stronie pojawiła się recenzja sklepu OstroVit, z którego pochodzą masła orzechowe, które wykorzystuje teraz w mojej kuchni. Jest ich aż osiem, a każde z nich różni się lekko od siebie. Minęło już trochę czasu odkąd ich używam, dlatego dziś chciałabym Was zaprosić na recenzje.

 

Na wstępnie chciałabym podkreślić, że każde z testowanych przeze mnie maseł orzechowych nie zawiera dodatków cukru i soli, ani  substancji konserwujących, barwników oraz oleju palmowego. Naturalne masło orzechowe bez niezdrowych dodatków jest idealnym źródłem dobrych tłuszczy niezbędnych przy zdrowej diecie. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyśpieszają proces spalania tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się jej w organizmie. Tłuszcze nienasycone obniżają poziom cholesterolu we krwi i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów.

 

Recenzja masła orzechowego OstroVit:

 

OstroVit masło orzechowe z kokosem

Masło składa się w 90% z prażonych orzechów arachidowych i 10% z wiórków kokosowych. Dzięki lekkiemu posmakowi kokosowemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów. Po odkręceniu pudełka na górze znajduje się warstwa oleju arachidowego, który można wymieszać z masłem lub wykorzystać jako dodatek do innych potraw. Ja zdecydowałam się na jego wymieszanie, a poniżej na zdjęciu prezentuję jaką konsystencje ma masło:

Bez problemu będziemy mogli je rozsmarować na kanapce czy innym produkcie. Pozostawia bardzo przyjemny posmak i świetnie się sprawdza jako polewa do omletów czy placków.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

OstroVit masło orzechowe z miodem

Masło składa się w 80% z orzeszków arachidowych, 15% z miodu i 5% oleju kokosowego rafinowanego. Dzięki połączeniu słodkiego miodu i lekko słonego smaku masła orzechowego, staje się idealną słodką przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Jego konsystencja jest zdecydowanie najbardziej zwarta ze wszystkich maseł, które testowałam. Jego rozsmarowanie jest trochę trudniejsze, ale świetnie sprawdza się jako dodatek „posypka” na naleśniki, ciasta czy inne desery. Jest też tak dobre, że w moim domu znika jako deser do zjedzenia bez dodatków samą łyżką.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

OstroVit Masło orzechowe 100%

To masło orzechowe w swoim składzie zawiera 100% orzechów. W przypadku ograniczenia spożycia cukru i soli sprawdzi się idealnie. To najzwyklejszy czysty smak masła orzechowego. Aby urozmaicać jego smak sami możemy decydować o dobraniu dodatków.

Po otwarciu wymaga wymieszania. Jego konsystencja pozwoli na łatwe rozsmarowanie na kanapce.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

Recenzja masła orzechowego NutVit:

 

NutVit 100% Cashew Butter

Masło w 100% składa się z prażonych orzechów nerkowca. Po otwarciu wymaga wymieszania. Jego kolor jest bardziej mdły niż poprzednich opisywanych przeze mnie maseł, ale wynika to z koloru orzechów użytych do jego produkcji. To właśnie dzięki orzechom nerkowca ma wyższą zawartość białka i witamin z grypy B. Może pozytywnie wpływać na zwiększenie metabolizmu i wzmocnienie układu odpornościowego i nerwowego.

Produkt dostępny jest w dwóch wersjach: testowanej przeze mnie CRUNCHY, czyli z kawałkami orzechów i zmielonej na gładko SMOOTH. Jego konsystencja pozwala na swobodne rozsmarowanie.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

 

NutVit 100% Peanut + Protein Butter

Masło składa się w 80% z prażonych orzechów arachidowych i 20% koncentratu białka serwatkowego. Idealnie nadaje się jako dodatek do diety dla osób spożywających duże ilości białka i nawet w produkcie takim jak masło orzechowe będą szukać dużej zawartości białka.

Po otwarciu wymaga wymieszania. Jego konsystencja pozwala na swobodne rozsmarowanie go na kanapce, naleśnikach czy omletach.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

NutVit 100% Peanut + Sesame Butter

Masło w swoim składzie zawiera 90% prażonych orzechów arachidowych i 10% prażonego sezamu. Dzięki zawartości sezamu produkt dodatkowo zyskuje większą ilość błonnika, żelaza i witamin i minerałów. Idealne dla osób, które lubią smak sezamu.

Po otwarciu wymaga wymieszania. Jego konsystencja pozwala na swobodne rozsmarowanie masła na każdej powierzchni.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

NutVit 100% Almond Butter

Masło składa się w 100% z prażonych migdałów. To masełko zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Jest dobrym źródłem fosforu, miedzi, witaminy E i błonnika.

Dostępne w dwóch wersjach: testowanej przeze mnie zmielonej na gładko SMOOTH i z kawałkami orzechów CRUNCHY. Po otwarciu wymaga bardzo dokładnego wymieszania lub odlania oleju migdałowego, który tworzy się na górze. Ze wszystkich testowanych przeze mnie masełek to zdecydowanie zawierało największą ilość oleju wytrąconego na górze opakowania. W przypadku wymieszania jego konsystencja będzie bardziej płynna. Dobrze rozsmarowuje się na kanapce czy plackach. Z całego zestawu na pewno najmniej przypadło mi do gustu, ale jeśli ktoś lubi migdały powinien być zadowolony.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

NutVit 100% Peanut Butter

NutVit 100% Peanut Butter

W 100% składa się z prażonych orzechów arachidowych. Jest to masło o czystym orzechowym smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw czy szejków.

Dostępne w dwóch wersjach: testowanej przeze mnie CRUNCHY i zmielonej na gładko SMOOTH. Po otwarciu wymaga wymieszania. Dzięki tej konsystencji spokojnie możemy rozsmarować je na każdym produkcie. Małe kawałki orzechów są wyczuwalne i na prawdę smaczne.

Poniżej tabela wartości odżywczych:

NutVit 100% Peanut Butter

Podsumowanie

Masła orzechowe dostępne w ofercie firmy OstroVit świetnie sprawdzają się na co dzień w mojej kuchni. Są bardzo fajnym i smacznym dodatkiem do kanapek, placków czy naleśników białkowych. W przypadku ochoty na coś słodkiego, wystarczy sięgnąć na przykład po masło orzechowe z dodatkiem miodu lub wiórków kokosowych. Najbardziej przypadło mi do gustu masło orzechowe z dodatkiem miodu oraz to wykonane w 100% z orzechów nerkowca. Mój chłopak za to wybrał dla siebie to z dodatkiem białka i kończy już opakowanie. Jestem już pewna, że na stałe trafią na naszą listę zakupów. Ich konsystencja i smak zdecydowanie najbardziej odpowiadają nam z tych testowanych przez nas do tej pory.

Jeśli chcielibyście dołączyć do Waszej diety masło orzechowe już niedługo zapraszam Was na mojego bloga po pomysły na dania i przekąski z użyciem masełek OstroVit.

  • Panna Adrianna

    Zamówiłam dziś dla siebie, mam nadzieję, że sprawdzą się tak dobrze jak piszesz.

  • PawełS

    No i fajnie. Jeszcze nie widziałem żeby je ktoś w sieci opisywał :> Ja jem tylko te z dodatkiem białka, ale może czas potestować.

  • MaroMar

    moja dziewczyna ostatnio próbowała zrobić takie sama w domu, blender zakończył życie, a masła brak. teraz zamiast kupić samo masło muszę szukać też blendera. kupie jej to z miodem na osłodę :> więc jeśli ktoś myśli, że zamiast sobie takie kupić sam to zrobi to gwarantuje, że się nie uda.

  • Zibi

    To masło z miodem wygląda na bardzo suche, bardzo ciężko je rozsmarować?

  • Karolek

    Mi też bardzo smakują. Z miodem = „niebo w gębie” 🙂 Kokos też wymiata, jestem stałym zjadaczem masełek od OstroVit’u 🙂