Kasza jaglana otrzymywana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Mówi się o niej, że jest królową wszystkich kasz. Posiada mnóstwo wartości odżywczych i po odpowiednim przygotowaniu jest też smaczna. Tylko co tak naprawdę dobrego może wnieść do naszej diety?
Przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że kasza jaglana nie jest dla każdego. Czemu? Ponieważ posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, który dla ugotowanej kaszy wynosi 71. To wynik podobny do cukru, białego makaronu czy gotowanych ziemniaków. Właśnie dlatego osoby, które muszą stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, nie powinny jeść jej zbyt często, a jeśli już się na to decydują to dość dokładnie wyliczać ładunek glikemiczny posiłku.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Przede wszystkim kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pomaga odkwasić organizm. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i jest dobrym źródłem białka. Jest też bogata w krzemionkę, czyli pierwiastek, który ma bardzo pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry, paznokci oraz stan naszych stawów. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zawiera dużo witamin z grupy B, żelazo, wapń, lectynę, potas, magnez oraz fosfor.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Dużo słyszałam na temat tego, że źle ugotowana kasza może wyjść gorzka. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy mi się to nie przydarzyło. W internecie krąży masa historii o tym, w jaki sposób ją gotować, aby była odpowiednio przygotowana. Historię o zawijaniu kaszy w koc jakoś mnie nie przekonują. Jak ja to robię? Kaszę wsypuje do sitka i przelewam ją najpierw zimną wodą, a potem gorącą. Czekam, aż woda się zagotuje i wrzucam do niej kaszę. Wody w garnku powinno być mniejwięcej 2 razy więcej niż kaszy. Garnek przykrywam i na małym ogniu, co chwile mieszając, sprawdzam, czy kasza wchłonęła już całą wodę.
Z czym jeść kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest bardzo uniwersalnym produktem, oznacza to, że możemy wykorzystać ją do stworzenia tak naprawdę każdego posiłku. Na śniadanie wystarczy ugotować ją na wodzie lub mleku, aby potem wymieszać ją ulubionymi z pokrojonymi owocami, cynamonem czy bakaliami. Jeśli będziemy chcieli podać ją na obiad, spokojnie będzie można połączyć ją z dowolnym gulaszem. Na kolację sprawdzi się na przykład w formie sałatki. Można stworzyć z niej też fit desery takie jak na przykład budyń czy ciasto Rafaello.
Lubicie kaszę jaglaną? Z czym ją podajecie? 😊