W przepisie na brownie z fasoli pojawił się jeden składnik, który przykuł Waszą uwagę. Dostałam kilka pytań na temat tego produktu i właśnie dlatego postanowiłam opowiedzieć Wam czym jest karob. Jest to bardzo fajny składnik, który niestety nie jest jeszcze aż tak popularny jak znane wszystkim kakao. Dlatego też opowiem o tym, czym różni się karob od kakao.
Wiem jak wiele osób ze względów zdrowotnych musi unikać glutenu. Dlatego na start dobra wiadomość, karob nie zawiera glutenu. Karob ma indeks glikemiczny na poziomie 15, więc spokojnie może być też używany przez osoby z Insulinoopornością
Czym jest karob?
Karob znany pod nazwą drzewa karobowego czy szarańczyka strąkowego to gatunek drzewa, który rośnie w regionie śródziemnomorskim, Indiach i Australii. Strąki karobu nazywane są inaczej chlebem świętojańskim. To właśnie w nich znajdują się nasiona, które mieli się na drobny proszek.
Czym różni się karob od kakao?
Kakao naturalnie ma lekko gorzki, wytrawny smak. Jest ono dobrym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Zawiera w sobie jednak śladowe ilości kofeiny. Karob w przeciwieństwie do kakao, w sowim składzie nie zawiera kofeiny. Jest on też często wykorzystywany przez alergików, ponieważ nie zawiera alergenów.
Karob ma naturalnie słodki smak, więc bez problemu można wykorzystywać go jako słodzik. Przez to jednak zawiera w swoim składzie więcej cukrów prostych. W zależności od rodzaju jest to od 8 do 40g cukrów na 100g produktu. Jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych takich jak wapń i potas.
Karob i Kakao – Wartości odżywcze na 100g
Karob | Kakao |
Kalorie: 222 kcal Białko: 4,6 g Tłuszcze: 0,7 g Węglowodany: 89 g Błonnik: 40g Cukry: 8 g Magnez: 54 mg Fosfor: 79 mg Potas: 827 mg Wapń: 348 mg |
Kalorie: 303 kcal Białko: 23,5 g Tłuszcze: 10,5 g Węglowodany: 13 g Błonnik: 37 g Cukry: 0,5 g Magnez: 499 mg Fosfor: 734 mg Potas: 1524 mg Wapń: 128 mg |
Do czego wykorzystać karob?
Karob jest bardzo fajnym zamiennikiem dla tradycyjnego kakao. Oznacza to, że możemy go używać na przykład do posypania owsianki czy deserów. Jest też bardzo fajnym dodatkiem do zdrowych ciast. Nadaje im ciemniejszą barwę i jednocześnie staje się fajnym, naturalnym słodzikiem.
Karob nie jest drogi. Możecie kupić go w cenie od 5 zł za 150 g.
pierwsze słysze ale chetnie wyprobuje wlasnie do ciast
Nigdy wcześniej nie słyszałam nawet tej nazwy, a co dopiero próbować 😉
nie słyszałam nigdy o tym
Białko na tłuszcze, taka zamiana 🙂 Ciekawe! 🙂