Olej rzepakowy to znany i lubiany produkt. Znajdziemy go praktycznie w każdej kuchni. Chociaż wiele można powiedzieć o jego zastosowaniach podczas gotowania, niewiele osób wie, że nierafinowany olej rzepakowy może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Czas nadrobić wiedzę i poznać bliżej ten wyjątkowy produkt!
Czym nierafinowany olej rzepakowy różni się od zwykłego?
Olej spożywczy, którego używamy do smażenia frytek i innych dań obiadowych, to zupełnie coś innego, niż nierafinowany olej rzepakowy. Proces rafinacji wpływa bowiem na właściwości produktu, sprawiając, że traci on większość z nich. Pozostaje nam więc olej pozbawiony witamin i substancji odżywczych, które mogłyby wiele zdziałać dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest wybieranie olejów wyłącznie z oferty producentów rolnych, którzy korzystają z własnych upraw. Tylko wtedy będziemy mogli czerpać z ich właściwości.
Co w takim razie zyskujesz, kupując nierafinowany olej rzepakowy? Przede wszystkim bogactwo kwasów omega-3 i omega-6. Do najważniejszych właściwości oleju rzepakowego należy zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy, obniżenie poziomu cholesterolu oraz obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów. Do tego olej nierafinowany rzepakowy świetnie wpływa na kondycję skóry.
Nierafinowany olej rzepakowy, który przyniesie korzyści dla zdrowia
Wysokiej jakości nierafinowany olej rzepakowy to taki, który został wytłoczony w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest również, aby producent pozwolił roślinom oleistym dojrzeć samodzielnie, bez pomocy chemicznych środków. Już od momentu zasiewu powinien pielęgnować rośliny i dbać o nie z najwyższą starannością. O tym, jaki nierafinowany olej rzepakowy jest najlepszy, przeczytasz więcej między innymi na stronie https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno/. Dzięki temu, że wielu producentów rolnych umożliwia zakup swoich produktów przez internet, możemy zamówić nierafinowany olej rzepakowy bez wychodzenia z domu. To proste rozwiązanie, które pozwala na nabycie jakościowego produktu z gospodarstw działających na terenie całego kraju.