Uprawiana od tysięcy lat kalarepa do dziś cieszy się dużą popularnością w wielu krajach. U nas niestety jest nieco zapomnianym warzywem. A szkoda! Z tego jędrnego i smacznego warzywa można przygotować mnóstwo wspaniałych potraw. W jakich przepisach najlepiej sprawdzi się niepozorna kalarepa?

Wiele zastosowań kalarepy

Kalarepa była uprawiana już w czasach starożytnych. Jej słodko-ostry smak doceniano w basenie Morza Śródziemnego, a zwłaszcza w Rzymie. Roślina ta należy do rodziny kapustowatych i występuje jedynie w uprawie, a jadalną częścią są młode liście oraz spichrzowa bulwa korzeniowa wytworzona z dolnej części łodygi i rosnąca tuż nad ziemią. Kalarepa ma zazwyczaj jasnozielony kolor, chociaż można także spotkać odmiany fioletowe, jednak po przekrojeniu miąższ zawsze jest biały lub lekko kremowy.

Jędrna i soczysta kalarepa pokrojona w plasterki lub cząstki jest znakomitą przekąską, zwłaszcza w upalne dni. Z surowego warzywa można przygotować pyszne sałatki, doskonale znosi także gotowanie i pieczenie, nabierając wtedy delikatniejszego smaku. Kalarepę można smażyć jak frytki, nadziewać np. farszem z mielonego mięsa i warzyw, dodawać do zup, a nawet przyrządzić sycącą potrawkę wegetariańską.

Kalarepa na surowo

Obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego obiadu, a zwłaszcza mielonego czy schabu, jest surówka. Warto do jej przygotowania wykorzystać świeże warzywa, prosto z ogródka czy zaprzyjaźnionego straganu. Surówka z kalarepy doskonale komponuje się zarówno z pieczonym, jak i duszony mięsem. Starta na grubych oczkach i połączona z młodą kapustą, marchewką oraz szczypiorkiem smakuje wyśmienicie. Wszystkie te warzywa doskonale łączy ze sobą łyżka dobrze doprawionego sosu (w tej roli świetnie się sprawdzi gęsty Majonez Sałatkowy WINIARY). Wśród tradycyjnych znanych od stuleci dań można znaleźć przepis na surówkę z samej kalarepy doprawionej jedynie sokiem cytrynowym, majonezem oraz solą i pieprzem dla smaku. Do przygotowania sałatki warto wybrać młode kalarepki o twardym, lecz jędrnym miąższu.

Pyszne zupy z kalarepy

Późną wiosną lub wczesnym latem, kiedy na grządkach pojawiają się pierwsze jarzyny, warto je wykorzystać do przygotowania wyśmienitej i lekkiej zupy kalarepowej z marchewką na bulionie drobiowym lub warzywnym. Potrawa najlepiej prezentuje się, gdy kalarepę, ziemniaki i pietruszkę pokroimy w niewielką kostkę, a marchew w okrągłe plasterki. W tym przepisie nic się nie zmarnuje – pod koniec gotowania do garnka powinny trafić również drobno posiekane liście kalarepy. Wszystkie warzywa gotowane wspólnie stają się miękkie i aromatyczne, a niepowtarzalnego smaku nadaje im karmelizowana na maśle i miodzie marchewka. Świetnym pomysłem na udany obiad jest oberiba – śląska zupa z kalarepy oraz mnóstwem świeżych warzyw, takich jak włoszczyzna, lubczyk czy koper. Niecodzienny smak gwarantuje dodanie ostrej papryki oraz kurkumy. Pycha!

Frytki z kalarepy? To możliwe!

Z kalarepy w kilka chwil przyrządzimy pyszne i znacznie bardziej lekkostrawne frytki, idealnie pasujące do pieczonych lub grillowanych mięs. Wystarczy bulwy (wraz ze skórką, jeśli nie jest zesuszona) pokroić w paski, obtoczyć w maśle oraz wybranych przyprawach (np. mielona papryka, bazylia, chili, zioła prowansalskie) i rozsypać na blaszce do pieczenia. Już po około 30 minutach w 200°C mamy gotowy wyśmienity dodatek do obiadu. W ten sam sposób można upiec również marchew, seler czy pietruszkę. Frytki z kalarepy mają delikatnie słodki smak i doskonale smakują w towarzystwie pieczonego kurczaka oraz lekkiej surówki z młodych warzyw.