Zielona herbata mimo niekoniecznie przyjemnego smaku cieszy się bardzo dużą popularnością, również w Polsce. Często nazywana napojem młodości. Ma bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Jakie składniki zawiera i czemu picie przynosi same korzyści? Chińczycy od lat stosowali ją w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości czy rozstrojów żołądka.
Zielona herbata jest wytwarzana z liści herbaty chińskiej poprzez poddanie ich specjalnej obróbce. Według prowadzonych od lat badań picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz niektóre odmiany raka. Zawiera wiele minerałów i mikroelementów takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas oraz cynk. Znajdziemy w niej wiele witamin: A, B, B2, C, E i K. Stwierdzono też, że picie jej przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zapobiega otyłości oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Mimo pozytywnego działania na organizm nie jest ona polecana osobom narażonym na anemię, małym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską również powinieneś jej unikać ponieważ zawarte w niej flawonoidy mogą zaburzyć wchłanianie żelaza. Nie powinniśmy przesadzać z jej dziennym spożyciem ponieważ zawiera teinę która działa pobudzająco na organizm.
Przygotowując ją w domu musimy zastosować się do pewnych zasad aby w pełni wykorzystać jej walory. Do przygotowania filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka. Temperatura parzenia w zależności od rodzaju zielonej herbaty wacha się w przedziale od 80 do 90 °C, a czas parzenia od 2 do 3 minut. Zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie skutkować będzie gorzkim smakiem. Najniższa temperatura parzenia to od 60 do 65 °C przy czasie nie krótszym niż 2 minuty.
Co zrobić jeśli nie odpowiada Ci jej smak?
– Jeśli jest zbyt mocna spróbuj rozcieńczyć ją ciepłą wodą.
– Skróć czas parzenia aby uniknąć gorzkiego smaku
– Dodaj do filiżanki plasterek cytryny lub odrobinę wyciśniętego soku z cytryny
– Dodaj kilka listków świeżej mięty
– Do słodzenia zielonej herbaty używaj soku z granatu, ekstraktu waniliowego lub miodu
– Dodaj do niej smakowe syropy
Ciekawostka: Według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu w temperaturze około 90 stopni należy herbatę wylać i wypić dopiero tą parzoną w temperaturze około 60-85 stopni. Twierdzą, że pierwsze zaparzanie obmywa liście z toksyn.
Jak często pijecie zieloną herbatę? Jeśli decydujecie się na jej zakup wybieracie zwykłą czy smakową?
Ja niestety nie lubię zadnej innej herbaty oprocz czarnej. ani smakowej, ani zielonej/czerownej/białej i jakie jeszcze istnieją. kilka razy sie zmuszałam do picia np. skrzypu, ale długo nie dalam rady tak ;p
Inne herbaty też mają pozytywne właściwości. Niedługo postaram się je opisać 😉
Ja staram się pić zieloną herbatę raz dziennie i zawsze rano ;).
Uwielbiam jej smak i zapach. Pobudza mnie to rano do życia :D!
Bardzo lubię zieloną herbatę i jej korzystne dla organizmu właściwości.
Ja lubię wszystkie herbaty, piję ich mnóstwo szczególnie zimą 😉 Za to moja mama tak pokochała zielone, że teraz głównie po takie sięga 🙂
bardzo ją lubię, piję dużo herbaty
W liceum piłam sporo zielonej herbaty. Teraz przestawiłam się na melisę.
zielona herbata to moja ulubiona, ma fantastyczny smak a po za tym jest zdrowa
Ja uwielbiam zieloną herbatę, uważam, że ma najlepszy smak ze wszystkich herbat 😉 Mogłabym pić ją litrami 🙂
Muszę przyznać, że bardzo rzadko piję zielona herbatę, ale jeżeli krótko ją zaparzam, to całkiem dobrze smakuje. Ostatnio kupiłam zieloną herbatę z pomarańczą, ale jeszcze nie piłam 😉
Ja bardzo często piję zieloną herbatę i bardzo ją lubię. Kiedyś piłam codziennie, teraz kilka razy w tygodniu.
Przyznaje że kiedyś w ogóle nie piłam herbaty a teraz bardzo ją lubię
Osobiście bardzo lubię pić zieloną herbatę 🙂
Ja na co dzień piję czarną herbatę. Do zielonej robiłam kilka podejść, jednak ciągle nie mogę się przekonać.
Ja bardzo lubię zieloną herbatę;)